Mozgalmas hétvége volt – beszámoló a kiemelt helyszínekről

2020-ban, február 14 és 16 között, várták ismét országszerte és határon túl is, több száz kulturális központok, művelődési házak, közösségi színtérek az érdeklődőket változatos és értékes programokkal a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozatban. Az eseménysorozat célja az volt, hogy minél többen legyenek részesei a közművelődési intézmények által nyújtott kulturális sokszínűségnek, értékelvűségnek. A jelmondat nem változott, hiszen olyan jól fejezi ki a célokat. A „Mindennap értéket adunk” szlogennel azt kívánták üzenni a szervezők, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt. Idén több mint 450 regisztráló, mintegy 600 helyszínén több mint 1000 programmal várta a látogatókat. 2020-ban már második alkalommal minden határon túli területen rendeztek táncházat, a Táncházak a „hét határon túl” című projekt keretén belül. A csatlakozó táncházak a Magyar Népművelők Egyesülete sikeres pályázatának köszönhetően a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósultak meg.

A szervezők meghívását elfogadta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. A rendezvénysorozatunk nyitó ünnepségén, a Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központba kijelentette:„ Szükség van a hagyományokra, a kultúrára és legfőképpen a közösségeinkre, amelyek megtartó erőt, felemelő hitet és bátorságot adnak minden nap. Az intelligens eszközök terjedésével az emberek előtt ugyan megnyílt a világ, de közben nagyobb lett az elmagányosodás veszélye. Emiatt felértékelődött a valós közösségekben töltött idő. A valahová tartozás kerül előtérbe a Kultúrházak éjjel-nappal hétvégéjén is.

Az idei rendezvény fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). A szervezet alelnöke, Lőrinczy György a megnyitón kiemelte: a kultúrházak, művelődési intézmények egyik legfontosabb ereje, hogy olyan közösségteremtő helyszínek, ahol a kistelepüléseken is mindenki találhat értékes, minőségi programokat, amelyeket közösen tölthetnek el.

Bordás István egyesület elnöke elmondta, a programsorozat célja megmutatni a közösségi művelődést szolgáló intézmények, színterek és az ott dolgozó szakemberek tevékenységének sokszínűségét és közösségépítő munkáját.

Novák Péter védnök pedig kiemelte a közművelődésben dolgozók áldozatkészségét, kreativitását.

Kiemelt helyszíneink közül szombaton Soltvadkert, vasárnap a Nógrád megyei Patak község került a fókuszba.

Soltvadkerten színház, filmvetítés, táncbemutató, kézműveskedés és fánk kóstoló mellett egyedi program volt a Cukrászmúzeum megtekintése vezetéssel. Nagy sikert aratott a találkozó a Sajt 32 nevű youtuberrel. Patakon a helyi közösségek is közreműködtek a program megvalósításában, ahol különleges esemény volt a Tari Pajtások Színjátszókör előadása és Csernik Szende lábbábozó műsora.

Ezen a hétvégén jelentősen emelkedett a kultúrházak látogatottsága, amellyel bizonyára segítették a szervezők azt, hogy máskor is érdeklődjenek az iránt mi történik a kultúrházakban. Látogatókká váljanak azok, akik esetleg most csak az akció miatt tértek be egy-egy intézménybe vagy közösségi térbe.

A szervezők köszönetet mondanak mindenkinek, aki segített a programok megvalósításában. Szeretnék, hogy ha jövőre, a 15-dik alkalomra még több programmal még újszerűbb tartalommal állhatnának látogatók elé!

A 13. rendezvénysorozatot a Nemzeti Kulturális alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Képek a Megnyitó eseményről a Kaluzál Házból:

Képek a soltvadkerti Gyöngyház Kulturális Központ rendezvényeiről:

Képek Patakról: