Záró sajtótájékoztató

A 2019-es rendezvénysorozat eredményeiről, eseményeiről sajtótájékoztató keretében számolt be Lőrinczy György, az NKA alelnöke és Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, Novák Péter az eseménysorozat védnöke, zenész, színész, rendező pedig videón keresztül üzent a résztvevőknek. A sajtótájékoztató lezárásaként átadták az idei pályázatok győzteseinek díjait is.

Novák Péter videó üzenete a rendezvény résztvevőihez:

 

 

 

 


SAJTÓKÖZLEMÉNY

MINDENNAP ÉRTÉKET ADUNK – KULTÚRHÁZAK ÉJJEL-NAPPAL

261 településen, 400 helyszínen mintegy 1100 programon közel 160.000 ember vett részt február 15-e és 17-e között a tizenharmadik Kultúrházak éjjel-nappal eseményen. Az idei rendezvénysorozat eredményeiről, eseményeiről sajtótájékoztató keretében számolt be Lőrinczy György, az NKA alelnöke és Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, Novák Péter az eseménysorozat védnöke, zenész, színész, rendező pedig videón keresztül üzent a résztvevőknek. A sajtótájékoztató lezárásaként átadták az idei pályázatok győzteseinek díjait is.

A tizenharmadik alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal programsorozaton az intézmények – a Mindennap értéket adunk szlogenjének megfelelően – igen széles és színes programkínálattal várták látogatóikat. Idén is három kiemelt helyszíne volt a programsorozatnak, melyek között egy Pest megyei intézmény, egy vidéki nagyváros és egy vidéki kistelepülés szerepelt. Az országos megnyitónak a gödöllői Művészetek Háza adott otthont, a rendezvény második napján a kecskeméti Hírös Agórára irányult nagyobb figyelem, míg a harmadik nap házigazdája az erdőkertesi Faluház és Könyvtár volt – mondta el Lőrinczy György, az NKA alelnöke. Ismét láthatóvá vált, hogy a művelődési központok milyen fontos terepét jelentik a közösségteremtésnek. A Kultúrházak éjjel-nappal történetében először a Csoóri Sándor Alap támogatásával idén hét határon túli településen is tartottak táncházat. Bécsben, Komáromban, Szabadkán, Lendván, Nagybányán, Kórógyon és Tiszapéterfalván a magyar népzene jeles képviselői léptek fel.

Bordás István, főszervező, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke elmondta, hogy az eseményhez csatlakozott művelődési házak, faluházak, agórák sokkal több igényes, kifejezetten erre a rendezvénysorozatra szóló programmal készültek. A rendezvények típusa nagyon széles skálán mozgott. Táncházak, farsangi hagyományhoz kötődő jeles napok, kézműves programok, táncos rendezvények alkották a három napos rendezvénysorozat gerincét. Az intézményhálózat sokszínűségét tükrözi, hogy sport és rekreációs programok is helyet kaptak a hosszú hétvége rendezvényei között csakúgy, mint előadó művészeti csoportok nyitott próbái. A programok számát tekintve Pest megye áll az első helyen, a dobogó második helyezettje Bács-Kiskun megye, majd őt követi Jász-Nagykun Szolnok megye. Elmondható, hogy átlagban 50 program zajlott egy-egy megyében.

Novák Péter, aki a tavalyi évhez hasonlóan idén is a rendezvény védnöke volt, azt hangsúlyozta, hogy egy nemzedék intelligenciája a tét, így közös felelősségünk, hogy a felnövekvő generáció az oktatási célkitűzésekhez méltó szabadidős programokból, továbbképzési lehetőségekből választhasson, és ennek kiemelt helyszínei a művelődési házak. – Péter videóüzenete alapján frissíteni

Annak érdekében, hogy ösztönözzék az intézményeket, a szakembereket és a látogatókat az eseménysorozaton való még aktívabb részvételre, a szervezők a már hagyományosnak mondható spot-, fotó-, és plakátpályázatot is hirdettek, a Kultúrházak éjjel-nappal záró sajtótájékoztatóján Lőrinczy György és Bordás István közösen adták át a pályázatok nyerteseinek a díjakat.

A #vanképedhozzánk?  fotópályázatra a közművelődési intézmények rendezvényein készült fotókkal nevezhettek az érdeklődők,  és az intézmények mellett a nagyközönség is részt vehetett benne. A zsűri a 144 alkotótól beérkezett 279 fotóból az alábbi képeket díjazta:  I. díj: Dr. Tóta Krisztián – Bács-Kiskun megyei tehetségek musical estje Hírös7 fesztivál-2018. (Kecskemét),  II. díj: Peka Roland – 25. Kabóciádé (Veszprém), III. díj: Rostás Bea Piros A&B Többnyelvű Összművészeti Alkotóműhely Kortalan Korlátlan szobrász óra (Eger).

A #mindentegylapra! pályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat várták a szervezők. 52 alkotó 112 db plakátjából az I. díjat Fekete Éva Panyolafesztre (Panyola) készült plakátja nyerte, a II. díjat az Egri Kulturális és Művészeti Központ Mesterségem Címere (Eger) plakátja érdemelte ki. III. helyezett Jónás Attila – Denevérek (Csongrád) című plakátja lett.

A spot pályázatra figyelemfelkeltő, az akció tartalmát és aktuális üzenetét erőteljesen megjelenítő, maximum 1 perces reklámspotot vártak a szervezők. Az I. díjat a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ – Hatvanger Zoltán, a II. díjat az Egri Kulturális és Művészeti Központ spotja nyerte, III. helyezett a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház, a különdíjas pedig az Abonyi Lajos Művelődési Ház Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely – Jandácsik Pál által készített spot lett.

A díjazottak elismerő okleveleket és pénzjutalmat vehettek át. A spot pályázat esetében az összdíjazás bruttó 160.000 Ft volt, amelyet a zsűri a beérkezett pályamunkák között az általa kiemelt szempontok szerint osztott fel. A fotó-, és plakátpályázat esetében a nyertes pályaműnek 80.000 Ft pénzjutalom járt, míg a második helyezett 50.000 Ft, a harmadik pedig  30.000 Ft összeggel gazdagodott.

 

A látogatókat ösztönző, és az eseményre felhívó szelfi-pályázat győztese Czabán József Attiláné lett, mivel ő gyűjtötte be szelfijére a legtöbb kedvelést. Nyereménye egy 30.000 Ft értékű Feldobox kultúrautalvány.

 

Bejelentették, hogy a 2020-as Kultúrházak éjjel-nappal eseményt február 14-16. között rendezik meg.

A Kultúrházak éjjel-nappal a Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a PReport PR partnerségével, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, illetve a Csoóri Sándor Alap támogatásával jött létre.

 

Az esemény fő médiapartnere a Duna Televízió, InfoRádió és az origo.hu volt.